Karierni center UP na festivalu inovacij – FestINNu 2020.

V torek, 26.5.2020, smo sodelavke Kariernega centra UP v okviru festivala FestINNo sodelovale z dvema dogodkoma, s prvo e-izvedbo delavnice Uresniči svoje sanje in s spletno diskusijo z naslovom: Študentje in mladi diplomanti v podjetjih – breme ali dodana vrednost?

Delavnica Uresniči svoje sanje je ena od stalnih delavnic v ponudbi KC UP, ki jo izvajata Hana Skrt in Blanka Palčič. Namenjena je vsem, ki bi želeli ob uporabi Vprašalnika osebnega  in profesionalnega razvoja izvedeti, katera vedenja in značilnosti imajo bolj izražena. Skozi delavnico so udeleženci prepoznali svoje interese in močne točke ter razmišljali o tem, kakšno delo bi želeli opravljati po zaključku študija. Posvetili so se krepitvi veščin prepoznavanja lastnih kompetenc, kar je vedno v veliko pomoč pri načrtovanju karierne poti in iskanju zaposlitve. Na delavnici je sodelovalo 25 udeležencev, ki so se preko uporabe vprašalnika poglobili v svoje značilnosti in spoznali tudi delovanje novega spletnega portala KC UP, imenovanega Splet-išče, ki je namenjen prav razvoju lastne karierne poti ob uporabi različnih orodij.

 V spletni diskusiji Študentje in mladi diplomanti v podjetjih – breme ali dodana vrednost? se nam je pridružilo 66 poslušalcev. Gostili smo mag. Igorja Novaka, vodjo kadrov Lekovega Razvojnega centra. Naša univerza namreč že nekaj časa dobro sodeluje s podjetjem Lek d.d., ki predvsem preko Razvojnega centra vključuje veliko študentov in mladih raziskovalec ter tako uspešno povezujejo akademsko okolje z gospodarstvom. Z nami je bil tudi dr. Dušan Gošnik, predavatelj in raziskovalec na UP Fakulteti za management. Fakulteta za management ima že dobro oblikovan sistem vključevanja svojih študentov v poslovni svet, s čimer zagotavljajo tudi hitrejše in uspešnejše prenašanje znanja sodobnega managementa v prakso, izmenjavo izkušenj in krepitev medsebojnega dolgoročnega sodelovanja. Matejo Erce, magistro psihologije, ki je študij zaključila na UP Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijsko tehnologijo, smo povabili kot predstavnico naših diplomantov. Z nami je delila svoje izkušnje o prehodu na trg dela. Blanka Palčič, vodja Kariernega centra UP, pa je spregovorila o dejavnostih KC UP, s katerimi pomagamo študentom in diplomantov pri vključevanju v različna delovna okolja.

Naša diskusija se je usmerila tudi v prepoznavanje kompetenc, ki jih študenti in diplomanti imajo, pa tudi o tistih, ki bi jih morali imeti in jih delodajalci od njih pričakujejo. Zaključili pa bi lahko, da gre pri sodelovanju med univerzo in gospodarstvom za vzajemni pozitivni učinek in da vsi želimo v prihodnje sodelovanje še okrepiti.