Delavnica CV & motivacijsko pismo

V torek, 18. 5. 2021 je potekala spletna delavnica na temo priprave CV-ja in motivacijskega pisma. Slednja sta že nekaj časa glavni komponenti, ki ju moramo predložiti ob prijavah na različne razpise. Omenjena dokumenta po navadi potrebujemo, ko se prijavljamo na razpise prostih delovnih mest, projektov, štipendijskih skladov, mednarodnih izmenjav. Pri oblikovanju CV-ja in motivacijskega pisma moramo upoštevati navodila, ki jih predpisuje posamezen razpis. CV predvsem poudarja naše delovne izkušnje, izobrazbo in dodatna znanja, motivacijsko pismo pa se osredotoča predvsem na naše kompetence in osebnostne lastnosti.

Udeleženci so na delavnici spoznali, kakšen je namen CV-ja in motivacijskega pisma, kakšne so njune sestavine in na kaj moramo biti pozorni pri pisanju teh dveh dokumentov. Spoznali smo tudi različne spletne strani in predloge, s katerimi si lahko pomagamo pri pisanju tovrstnih dokumentov. Še posebej sta bili izpostavljeni spletna stran Europass, ki velja evropski standard pisanja življenjepisov in predloga Splet-išča Kariernega centra Univerze na Primorskem, ki je v osnovi zelo podobna Europass-u. Omenjeni predlogi sta zelo prijazni za uporabnike, saj nas postopoma vodita skozi posamezne korake oblikovanja in pisanja CV-ja, motivacijskega pisma in podobnih dokumentov. Če želimo pri oblikovanju dokumentov izpostaviti svojo kreativno plat, se lahko poslužujemo tudi drugih spletnih strani, kot je na primer Canva, ki nam ponujajo več možnosti in predlog. Pri tem moramo biti pozorni na navedbe v razpisih, saj nekateri delodajalci striktno zahtevajo Europass obliko življenjepisa.

CV in motivacijsko pismo sta postala del našega vsakdana in ju srečujemo na vsakem koraku. Za učenje nikoli ni prepozno, udeležba na tovrstnih izobraževalnih delavnicah pa nam pri tem pomaga.

Vsem sodelujočim se zahvaljujemo za udeležbo.

Novico napisala: Sabina Rošer